top of page
Search
  • Writer's pictureketheanostos

Σκυτάλη αλληλεγγύης μέσω εθελοντών στο Πέραμα

Updated: Oct 2, 2018

Ανοιχτή Επιστολή εθελοντών κατοίκων Περάματος στα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ


Ευχάριστες μνήμες ξεπηδούν όταν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, με αφορμή την δράση του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ «Το Πέρα(σ)μα στη δημιουργία», που λαμβάνει χώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος, δεχθήκαμε την πρόσκληση του φορέα σας να αλληλεπιδράσουμε με εσάς, τους νέους και τις νέες που δίνετε τον δικό σας αγώνα για την απεξάρτηση και την επανένταξη. Και εμείς κάτοικοι της πόλης, ευαισθητοποιημένοι στα κοινωνικά δρώμενα αλλά και ενεργοί πολίτες, γίναμε ομάδα 11 εθελοντών, για να βοηθήσουμε στην ολοκλήρωση των ζωγραφικών έργων που είχατε ήδη σχεδιάσει και θα έπαιρναν πνοή με τα χρώματα.

Η μεταξύ μας γνωριμία, ο κοινός τόπος, το νοιάξιμο για την πόλη, τα βιώματα, οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές μας διαδρομές, το 1ο Δημοτικό Σχολείο που κάποιοι από μας πέρασαν από τα θρανία του (Γυμνάσιο σε απογευματινή βάρδια) ήταν μερικά από τα στοιχεία που μας ένωσαν. Με αισθήματα αλληλεγγύης και αποδοχής, τη διάθεση για συνέργεια, δημιουργία και περισσότερο το μήνυμα που θέλαμε να μεταφέρουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον «άλλο», σπάζοντας τα στερεότυπα που περιθωριοποιούν τα άτομα που εμπλέκονται με την χρήση. Οι νέοι που παλεύουν για την απεξάρτηση θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας παιδιά, τα δικά μας αδέλφια, οι δικοί μας γείτονες, οι δικοί μας γνωστοί που πρέπει να τους αγκαλιάσουμε για να νιώσουν δυνατοί να αγωνιστούν και να τα καταφέρουν.

Και πράγματι εκείνη τη μέρα γίναμε όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα των 60 ατόμων περίπου και ένας τεράστιος κύκλος αλληλεγγύης δημιουργήθηκε. Με τον ρυθμό και τον παλμό της δυναμικής ομάδας ξεκίνησε η γνωριμία με την αυτοπαρουσίασή μας και οι μικρές ομάδες δεν άργησαν να δημιουργηθούν. Ανά 4 μπήκαμε στις αίθουσες, η δημιουργία ξεκίνησε και τα σχέδια άρχισαν να ζωντανεύουν μέσα από την συνεργασία, την επικοινωνία, την ισοτιμία, την ελεύθερη έκφραση, την καλή διάθεση.

Αφεθήκαμε στους κανόνες που το Πρόγραμμα ακολουθεί και αργά το μεσημέρι γίναμε όλοι συμμέτοχοι στο κλείσιμο της διαδικασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος της συνέργειας. Με αυθόρμητη έκφραση περιγράφηκε η εμπειρία της αλληλεπίδρασης και της έκφρασης μέσα από την τέχνη και με έντονα συναισθήματα δώσαμε ραντεβού για επόμενη δράση, γιατί όπως ακούστηκε δεν μας έφτασε, θέλουμε και άλλο!

Γιατί να ξέρετε θα είμαστε μαζί σας όποτε χρειαστεί ξανά και θα μεταφέρουμε το μήνυμα και σε άλλους! Γιατί στο Πέραμα η ιστορία του τόπου συνδέεται με τα δύσκολα, την προσφυγιά, την εσωτερική μετανάστευση, τον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση, στέγαση και δημιουργία και οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ακόμη ο ένας τον άλλο στις γειτονιές μας και έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και να είμαστε αλληλέγγυοι όταν χρειάζεται!

Και αυτό το μήνυμα θέλουμε να μεταφέρουμε και σε εσάς και στα παιδιά μας έμπρακτα. Γι αυτό την ημέρα του εθελοντισμού 4 νέοι φοιτητές, οι γιοι και οι κόρες μας ήταν μαζί μας. Ως συνοδοιπόροι λοιπόν στον αγώνα σας με κριτική άποψη για την κοινωνική πραγματικότητα θα μεταφέρουμε την σκυτάλη της αλληλεγγύης και σε άλλους.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και την αποδοχή σας, ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να αλληλεπιδράσουμε και να κατανοήσουμε έστω και για λίγο πώς λειτουργεί μια θεραπευτική κοινότητα και πόση δύναμη έχει η δυναμική της ομάδας που οδηγεί και θετικά συμπαρασύρει σε δράσεις και έργα που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στους τοίχους του Σχολείου, στις μνήμες των μικρών μαθητών του αλλά και στις καρδιές μας. Σας ευχόμαστε καλή πορεία στην διαδρομή σας!


Μυρσίνη, Βάσω, Βαγγέλης, Δέσποινα, Δημήτρης , Ελένη, Μαργαρίτα, Μαρία, Μένη, Τζένη, Χρυσούλα.



8 views0 comments
bottom of page